Leergang Filosofie & Leiderschap

Besturen met pathos, logos en ethos

Wat heeft 2500 jaar filosofie aan inspirerende wijsheden opgeleverd voor de bestuurder van nu? Wat kunnen grote denkers als Socrates, Aristoteles, Machiavelli, Nietzsche of Sartre de huidige generatie leiders meegeven? 

Tijdens deze interactieve leergang maakt u kennis met de meest krachtige gedachten uit de filosofie over leiderschap, vanuit de drie complementaire invalshoeken: pathos, logos en ethos

U bent even helemaal uit de dagelijkse dynamiek en kunt u uw denken verrijken onder het genot van de gastronomie van het heerlijke landgoed ISVW.

Na het volgen van deze leergang bent u in staat om:

✓ Uw eigen leiderschapskwaliteiten beter te herkennen door vanuit verschillende invalshoeken hierop te reflecteren

✓ Effectiever en bewuster bestuurlijk te handelen en keuzes beter te onderbouwen vanuit de drie complementaire invalshoeken: pathos (omgeving), logos (inhoud) en ethos (persoon)

✓ Kennis en instrumenten uit 2500 jaar filosofisch denken hiervoor in te zetten

✓ Met een ruimere blik te kijken naar de wereld om u heen

Doelgroep: We verwelkomen zowel bestuurders /directeuren /managers /toezichthouders uit de (semi-)publieke als private sector.

Corona informatie: U kunt zich zonder risico inschrijven voor een training/leergang van OVERDENKWERK. Wanneer trainingen/denksessies niet door kunnen gaan zullen ze worden verplaatst. Wanneer dit u niet schikt, is kosteloze annulering ook gewoon mogelijk.  

Hygiëne maatregelen: Wij zullen ervoor zorgen dat de groepsgrootte de op dat moment geldende criteria niet zullen overstijgen. En uiteraard zullen we rekening houden met in de branche geldende hygiëne normen i.v.m. het Corona virus.

Permanente educatie: OVERDENKWERK voldoet aan alle eisen van het NRTO-Keurmerk en is hiermee geaccrediteerd als instelling voor permanente educatie. De leergang levert bestuurders en commissarissen van woningcorporaties 30 PE punten op.

KNB: De filosofische najaarsreeks is ook geaccrediteerd door de KNB. Notarissen ontvangen bij deelname 30 PE Punten.

Schoolleidersregister PO: De Leergang Filosofie en Leiderschap is gecertificeerd en opgenomen in het professionaliseringsaanbod van het schoolleidersregister PO.

Certificering: OVERDENKWERK is gecertificeerd en geregistreerd en het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).

Nu inschrijven >>

“Ik promoot normaal niet snel een cursus of training, maar filosofische denktraining van OVERDENKWERK heb ik als heel waardevol ervaren. Want zeg nou eerlijk; hoe vaak sta jij als bestuurder echt stil bij thema’s als macht, ethiek en legitimiteit? En heb je ruimte om open en vrij vanuit je eigen casuïstiek hierop te bespiegelen? Als je dit herkent dan is de denktraining een absolute aanrader.”

Jaap Huibers – Directeur Bestuurder Rentree

.

De leergang Filosofie & Leiderschap is modulair opgebouwd: vijf modules gespreid over een periode van drie maanden.

Module  1  |  Introductie in de filosofie van leiderschap: Tussen macht en gezag

Deze leergang wordt vormgegeven door de antieke begrippen pathos, logos en ethos. Deze drie complementaire aspecten van leiderschap voeren ons langs de diverse grote denkers uit het verleden en heden.

Module  2  |  Leiderschap met pathos: besturen met ziel en zaligheid

Wat is besturen met pathos? Bij pathos gaat het om bezieling, passie en authenticiteit, tevens gaat het om een zeker sluwe doortastendheid. Machiavelli  sprak over de deugd Virtù . Maar wat betekent Virtù in de dagelijkse praktijk?

Module  3  |  Leiderschap met logos: nuchter en humaan besturen

Hoe kunnen we onszelf “bedienen van ons verstand”, zoals Immanuel Kant het credo van de verlichting duidde? Hoe komt u tot het inzicht in uzelf als mens? Kortom, wat zijn uw menselijke beperkingen als leider en hoe gaat u daarmee om?

Module  4  |  Leiderschap met ethos: integer en geloofwaardig besturen

Wat gebeurt er als uw integriteit en geloofwaardigheid op het spel staan? Welk effect heeft dit op uw leiderschap? Neem de wijsheid van de oude Stoïcijnse filosofie mee en houd focus op ‘hetgeen dat aan ons is’, uw ethos.

Module  5  |  Reflectie op uw eigen leiderschapsstijl

Tijdens deze laatste module van de leergang gaan we reflecteren op uw eigen leiderschapsstijl vanuit de invalshoeken pathos, logos en ethos.


“Leerzaam, spannend en uitnodigend tot reflectie.”

Leo Hendriks – Algemeen directeur WMD Drinkwater BV

De leergang is drie keer gepland in 2021. Bij aanmelden vindt u de planning. Elke leergang gaat door wanneer er minimaal 6 deelnemers zijn. Het maximaal aantal deelnemers is 12. 

Locatie
Een centrale locatie in Nederland (wordt later bekend gemaakt). De trainingen van OVERDENKWERK vinden vaak plaats op het prachtige Landgoed ISVW (Internationale School voor de Wijsbegeerte) in Leusden.

Duur: 5 modules van 13:30 tot 19:30 uur, aansluitend diner.

Studieduur en -belasting
De studiebelasting is 2,5 uur voorbereiding per module. Elke module duurt totaal 7,5 uren. Er zijn vier thuiswerkopdrachten van ongeveer 2,5 uur per opdracht. In totaal kent de leergang, inclusief voorbereiding en thuiswerkopdrachten, een studiebelasting van circa 60 uur.

Werk- en denkniveau: HBO

Voorkennis
Bent u al langer geïnteresseerd in filosofie en wilt u zich hier graag eens in verdiepen, dan heeft u de juiste motivatie. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Kosten
U kunt de hele leergang volgen voor een totaalbedrag van 2695 euro. Prijzen zijn inclusief trainingsarrangement (middag- en avondarrangement, diner en trainingsmateriaal).

 • Prijzen zijn vrijgesteld van btw.
 • Tot 2 maanden voor aanvang van de training 100% gratis annuleren.
 • Facturatie na annuleringstermijn.

Overtuig uw werkgever met de voordelen voor de organisatie

 • Een tastbaar bewijs van verdieping en verbreding van uw kennis.
 • Inspirerend en interactief onderwijs van hoog niveau, met professionals uit uw vakgebied.
 • Werken aan verdieping met gerenommeerde wetenschappers van diverse universiteiten, waaronder de Universiteit van Tilburg, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met diverse praktijkprofessionals bieden zij een interessante mix van wetenschap en praktijkervaring.

Fiscale aftrekstudiekosten
Wist u dat u als zelfstandig ondernemer of als werknemer gebruik kunt maken van de persoonsgebonden aftrek of de fiscale aftrek voor studiekosten? Dit houdt in dat de kosten van scholing, met inachtneming van een drempel op uw inkomen, in mindering gebracht kunnen worden. Op deze manier betaalt de fiscus een gedeelte van de opleiding.

Studiemateriaal
Voorafgaand aan elke module worden teksten en andere relevante media beschikbaar gesteld.

Voorwaarden
Bij inschrijving zijn de algemene voorwaarden van OVERDENKWERK van toepassing.

Docenten

Wij werken met gerenommeerde wetenschappers van diverse universiteiten, waaronder de Tilburg University, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met diverse praktijkprofessionals bieden zij een interessante mix van wetenschap en praktijkervaring.

Als hoofddocent aan deze leergang zijn verbonden onder anderen:

dr. C. van Montfort

Cor van Montfort (dr.) is lid van de Onderwijsraad en als senioronderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tevens is hij als research fellow verbonden aan Tilburg University. Hij heeft ruime ervaring in het wetenschappelijk onderwijs en in het geven van trainingen en masterclasses voor bestuurders en toezichthouders in het semipublieke domein (o.a. voor Tias School for business and society, Nyenrode en het Zijlstra-instituut van de VU).

drs. J. Flipse

Jeroen Flipse (drs.) is filosoof, trainer en initiatiefnemer van OVERDENKWERK. Als filosoof is hij bewapend met de gedachten van een breed scala aan filosofen, waaronder Socrates, Plato, Aristoteles, Epicures, Hume, Kant, Nietzsche, Wittgenstein, Sartre en Frankfurt. Hij heeft bijdrages geleverd aan het ISVW (Internationaal Instituut voor de Wijsbegeerte), de BlomBerg Society  en het NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren).

Een uitgebreide beschrijving van de trainers vindt u hier.

“De trainers van OVERDENKWERK slagen er uitstekend in om actuele vraagstukken te verbinden met ter zake doende filosofische inzichten. Zij gaan daarover op een stimulerende manier met je in gesprek en dat leert je om vanuit verschillende invalshoeken naar je eigen werkelijkheid te kijken.”

Wim Sterkenburg – Voormalig directeur-bestuurder Woonstede

Leergang Filosofie & Leiderschap     

Optie nemen           Nu inschrijven >>

Planning Voorjaar 2021 t/m Najaar 2021

Winter 2021 (volgeboekt) 

Startdatum en planning: Module  1  |  Donderdag 28 januari 2021

 • Module  2  | Donderdag 11 februari 2021
 • Module  3  | Donderdag 4 maart 2021
 • Module  4  | Donderdag 25 maart 2021
 • Module  5  | Donderdag 29 april 2021

* Alle modules zijn van 13:30 tot 19.30 uur, aansluitend diner.

Voorjaar 2021   

Startdatum en planning: Module  1  | Dinsdag 30 maart 2021

 • Module  2  | Dinsdag 20 april 2021
 • Module  3  | Dinsdag 11 mei 2021
 • Module  4  | Dinsdag 25 mei 2021
 • Module  5  | Dinsdag 15 juni 2021

* Alle modules zijn van 13:30 tot 19.30 uur, aansluitend diner.

Najaar 2021

Startdatum en planning: Module  1  |  Woensdag 8 september 2021

 • Module  2  | Woensdag 6 oktober 2021
 • Module  3  | Woensdag 3 november 2021
 • Module  4  | Woensdag 24 november 2021
 • Module  5  | Woensdag 15 december 2021

* Alle modules zijn van 13:30 tot 19.30 uur, aansluitend diner.

Optie nemen        Nu inschrijven >>

“De filosofische sessies bieden een echt onderscheidende impuls aan je denken als toezichthouder en bestuurder. Ze hebben mijn kijk en gedachten verrijkt. De verschillende filosofische perspectieven verbreden mijn oriëntatie en uiteindelijke oordeelsvorming.”

Maudy Hylkema –RvT Kinderopvang Het Steigertje/ Stichting MEE Plus en districtsdirecteur Careyn

“Als leidinggevende nam ik door de hoeveelheid dagelijkse werk te weinig tijd voor reflectie. Door de sessies bij Overdenkwerk heb ik meer denkkracht gekregen, waardoor ik bewuster stil sta bij zaken die er toe doen.”

Nancy de Graaff – Directeur-bestuurder De Hoeve

Meer informatie?

Vraag met een klik op de knop een brochure aan.

Uw naam

Uw email

Liever telefonisch contact?

We helpen u graag. Vul hier uw naam en telefoonnummer in zodat wij u terug kunnen bellen!
 

Uw naam

Uw telefoonnummer

Of bel ons via 085 303 56 35.