Leergang Filosofie & Leiderschap
Besturen met pathos, logos en ethos
Wat heeft 2500 jaar filosofie aan inspirerende wijsheden opgeleverd voor de bestuurder van nu? Wat kunnen grote denkers als Socrates, Aristoteles, Machiavelli, Nietzsche of Sartre de huidige generatie leiders meegeven?
Tijdens deze interactieve leergang maakt u kennis met de meest krachtige gedachten uit de filosofie over leiderschap, vanuit de drie complementaire invalshoeken: pathos, logos en ethos
U bent even helemaal uit de dagelijkse dynamiek en kunt u uw denken verrijken onder het genot van de gastronomie van het heerlijke landgoed ISVW.
Na het volgen van deze leergang bent u in staat om:
✓ Uw eigen leiderschapskwaliteiten beter te herkennen door vanuit verschillende invalshoeken hierop te reflecteren
✓ Effectiever en bewuster bestuurlijk te handelen en keuzes beter te onderbouwen vanuit de drie complementaire invalshoeken: pathos (omgeving), logos (inhoud) en ethos (persoon)
✓ Kennis en instrumenten uit 2500 jaar filosofisch denken hiervoor in te zetten
✓ Met een ruimere blik te kijken naar de wereld om u heen
Doelgroep: We verwelkomen zowel bestuurders /directeuren /managers /toezichthouders uit de (semi-)publieke als private sector.
Schoolleidersregister PO: De Leergang Filosofie en Leiderschap is opgenomen in het professionaliseringsaanbod van het schoolleidersregister PO.
NRTO Keurmerk: OVERDENKWERK voldoet aan alle eisen van het NRTO-Keurmerk en is hiermee geaccrediteerd als instelling voor permanente educatie.
“Ik promoot normaal niet snel een cursus of training, maar filosofische denktraining van OVERDENKWERK heb ik als heel waardevol ervaren. Want zeg nou eerlijk; hoe vaak sta jij als bestuurder echt stil bij thema’s als macht, ethiek en legitimiteit? En heb je ruimte om open en vrij vanuit je eigen casuïstiek hierop te bespiegelen? Als je dit herkent dan is de denktraining een absolute aanrader.”
Jaap Huibers – Directeur Bestuurder Rentree
De leergang Filosofie & Leiderschap is modulair opgebouwd: vijf modules gespreid over een periode van drie maanden.
Module 1 | Introductie in de filosofie van leiderschap: Tussen macht en gezag
Deze leergang wordt vormgegeven door de antieke begrippen pathos, logos en ethos. Deze drie complementaire aspecten van leiderschap voeren ons langs de diverse grote denkers uit het verleden en heden.
Module 2 | Leiderschap met pathos: besturen met ziel en zaligheid
Wat is besturen met pathos? Bij pathos gaat het om bezieling, passie en authenticiteit, tevens gaat het om een zeker sluwe doortastendheid. Machiavelli sprak over de deugd Virtù . Maar wat betekent Virtù in de dagelijkse praktijk?
Module 3 | Leiderschap met logos: nuchter en wijs besturen
Hoe kunnen we onszelf “bedienen van ons verstand”, zoals Immanuel Kant het credo van de verlichting duidde? Hoe komt u tot het inzicht in uzelf als mens? Kortom, wat zijn uw menselijke beperkingen als leider en hoe gaat u daarmee om?
Module 4 | Leiderschap met ethos: integer en geloofwaardig besturen
Wat gebeurt er als uw integriteit en geloofwaardigheid op het spel staan? Welk effect heeft dit op uw leiderschap? Neem de wijsheid van de oude Stoïcijnse filosofie mee en houd focus op ‘hetgeen dat aan ons is’, uw ethos.
Module 5 | Reflectie op uw eigen leiderschapsstijl
Tijdens deze laatste module van de leergang gaan we reflecteren op uw eigen leiderschapsstijl vanuit de invalshoeken pathos, logos en ethos.
“Heel boeiend gebracht! Ik heb alles opgezogen. Ga er nog lang van nagenieten/herkauwen. Ik ben zo geïnspireerd geraakt dat ik ook mijn medewerkers laat oefenen met bijvoorbeeld deugden: er aan groeien of constateren dat het in het handelen zichtbaar is.”
Hetty Hospes – van Rijn – Directeur Vrije School de Es
De leergang is twee keer gepland in 2025, kijk hiervoor bij planning. Elke leergang gaat door wanneer er minimaal 6 deelnemers zijn. Het maximaal aantal deelnemers is 12.
Locatie
Een centrale locatie in Nederland (wordt later bekend gemaakt). De trainingen van OVERDENKWERK vinden vaak plaats op het prachtige Landgoed ISVW (Internationale School voor de Wijsbegeerte) in Leusden.
Duur: 5 modules van 13:30 tot 19:30 uur, aansluitend diner.
Kosten
U kunt de hele leergang volgen voor een totaalbedrag van 3125 euro. Prijzen zijn inclusief trainingsarrangement (middag- en avondarrangement, diner en trainingsmateriaal).
OVERDENKWERK is een door het CRKBO geregistreerde instelling. Daarom zijn onze opleidingen vrij van btw.
Permanente educatie: OVERDENKWERK voldoet aan alle eisen van het NRTO-Keurmerk en is hiermee geaccrediteerd als instelling voor permanente educatie. De leergang levert bestuurders en commissarissen van woningcorporaties 30 PE punten op.
Overtuig uw werkgever met de voordelen voor de organisatie
- Een tastbaar bewijs van verdieping en verbreding van uw kennis.
- Inspirerend en interactief onderwijs van hoog niveau, met professionals uit uw vakgebied.
- Werken aan verdieping met gerenommeerde wetenschappers van diverse universiteiten. Samen met diverse praktijkprofessionals bieden zij een interessante mix van wetenschap en praktijkervaring.
Studieduur en -belasting
De studiebelasting is 2,5 uur voorbereiding per module. Elke module duurt totaal 7,5 uren. Er zijn vier thuiswerkopdrachten van ongeveer 2,5 uur per opdracht. In totaal kent de leergang, inclusief voorbereiding en thuiswerkopdrachten, een studiebelasting van circa 60 uur.
Werk- en denkniveau: HBO
Voorkennis
Bent u al langer geïnteresseerd in filosofie en wilt u zich hier graag eens in verdiepen, dan heeft u de juiste motivatie. Er is geen specifieke voorkennis vereist.
Studiemateriaal
Voorafgaand aan elke module worden teksten en andere relevante media beschikbaar gesteld.
Voorwaarden
Bij elke inschrijving van een training of leergang van OVERDENKWERK gelden de algemene voorwaarden van het NRTO Consumenten voor Particulier Onderwijs en Opleidingen.
Docenten
Wij werken met gerenommeerde experts en promovendi van diverse universiteiten. Samen met diverse praktijkprofessionals bieden zij een interessante mix van wetenschap en praktijkervaring.
Als docent verbonden aan deze leergang zijn:
drs. J. Flipse
Jeroen Flipse (drs.) is filosoof, trainer en initiatiefnemer van OVERDENKWERK. Als filosoof is hij bewapend met de gedachten van een breed scala aan filosofen, waaronder Socrates, Plato, Aristoteles, Epicures, Hume, Kant, Nietzsche, Wittgenstein, Sartre en Frankfurt. Hij heeft bijdrages geleverd aan het ISVW (Internationaal Instituut voor de Wijsbegeerte), de BlomBerg Society en het NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren).
dr. S.P.M. de Waal
Steven de Waal (dr.) is strategie- en governance expert en oprichter en voorzitter van de eerste private denktank in Nederland, de Public SPACE Foundation met de missie ‘het bevorderen van actief burgerschap en maatschappelijk ondernemerschap’. Om die missie waar te maken, leidt en initieert hij debatten (vaak over publieke dienstverlening), geeft hij lezingen en schrijft hij blogs, artikelen en boeken. Hij is gepromoveerd op het proefschrift ‘The Value(s) of Civil Leaders’.
dr. H. Den Uijl
Dr. Henk den Uijl is als filosoof verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Hij is daar co-decaan, docent en onderzoeker. Hij studeerde af op het denken van Emmanuel Levinas, en heeft in zijn proefschrift zich verder verdiept in de traditie van de fenomenologie en wijsgerige hermeneutiek. Hij gebruikt dit vooral om na te denken over politiek, democratie en goed bestuur.
dr. H.J. Bout
Henriëtte Bout is een veel gevraagd spreker op het gebied van het leren van organisaties over morele vraagstukken. Daarnaast doceert zij ethiek en filosofie op de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam verzorgt zij gastcolleges voor diverse kennisinstellingen over beroepsethiek, bio-ethiek en wetenschapsfilosofie. Ze publiceert over moresprudentie en overdracht van morele inzichten.
dr. P. Wijnsma
Pieter Wijnsma is als netwerkpartner verbonden aan Governance Support. Hij heeft zo’n dertig jaar ervaring als manager en bestuurder (in de openbare) gezondheidszorg. Hij is al vele jaren actief als docent en moderator in opleidingen voor toezichthouders, bestuurders, hogere leidinggevenden en medisch specialisten, onder meer rond het thema ethiek.
Een uitgebreide beschrijving van de trainers vindt u hier.
Leergang Filosofie & Leiderschap
Planning 2025
Winter 2025
Startdatum en planning: Module 1 | Donderdag 16 januari 2025
Module 2 | Donderdag 30 januari 2025
Module 3 | Donderdag 13 februari 2025
Module 4 | Donderdag 6 maart 2025
Module 5 | Donderdag 27 maart 2025
* Alle modules zijn van 13:30 tot 19.30 uur, aansluitend diner.
Najaar 2025
Startdatum en planning: Module 1 | Woensdag 10 september 2025
Module 2 | Woensdag 1 oktober 2025
Module 3 | Woensdag 29 oktober 2025
Module 4 | Woensdag 19 november 2025
Module 5 | Woensdag 3 december 2025
* Alle modules zijn van 13:30 tot 19.30 uur, aansluitend diner.
Optie nemen Direct inschrijven >>
Maudy Hylkema – directeur/bestuurder a.i. Kober kinderopvang
“Als leidinggevende nam ik door de hoeveelheid dagelijkse werk te weinig tijd voor reflectie. Door de sessies bij Overdenkwerk heb ik meer denkkracht gekregen, waardoor ik bewuster stil sta bij zaken die er toe doen.”
Nancy de Graaff – Directeur-bestuurder De Hoeve
Een terugblik van Jaap:
Investering
Duur: 5 modules van 13:30 tot 19:30 uur, aansluitend diner | Bekijk het programma
Prijs leergang: €3.125,00 (btw vrij)
Meer informatie?
Vraag met een klik op de knop een brochure aan.